Defrost – normalan ciklus klima uređaja

Nagli prestanak rada klima uređaja na koji se grijete nije situacija za poželjeti, ali nije ni razlog za paniku. Ako pogledate vanjsku jedinicu klima uređaja moguće da ćete primijetiti da se na njoj stvorio led. To znači da je vaš klima uređaj ušao u ciklus defrosta – pokušava se osloboditi nakupljenog leda.

Klima uređaj i niske temperature

S niskim temperaturama obično dolazi visoka vlaga koja se u ledi na vanjskoj jedinici. Nakupljeni led reducira količinu zraka koju uređaj treba da bi mogao grijati i zbog toga svaki klima uređaj ima ugrađen sistem za defrost, odnosno senzori na vanjskoj jedinici prepoznaju led i sustav ga pokušava ukloniti kako bi mogao nastaviti s procesom grijanja.

Ciklus defrosta se može dogoditi jednom u danu, a može se ponoviti i nekoliko puta ovisno o vremenskim uvjetima i kvaliteti vašeg klima uređaja. Uređaji više klase imaju bolja rješenja ovog problema, no sam defrost obično ne traje duže od 10 do 15 minuta tako da svakako nije razlog za brigu.

Defrost ćete prepoznati po naglom prestanku ispuhivanja toplog zraka iz unutarnje jedinice te nešto drugačijim zvukovima koji dolaze iz vanjske jedinice. Noviji klima uređaji obavijest o defrostu mogu prikazati blicanjem ili oznakom na displayu unutarnje jedinice vašeg klima uređaja.

Grijanje na klima uređaj

Dolaskom novih tehnologija klima uređaji odlično podnose niže temperature te su često prvi izbor u cjelogodišnjem grijanju. Grijanje na klima uređaj već je neko vrijeme dokazano najisplativiji način grijanja s time da se značajne uštede mogu ostvariti ukoliko se držite stručnih preporuka.

Naime, preporuka je da se klima uređaj ne gasi već da se umjesto gašenja temperatura smanji i uređaj ostavi upaljen. Na ovaj način uređaj ćete ostvariti velike uštede električne energije i olakšati rad klima uređaja.

Kada se uređaj upali u nezagrijanoj prostoriji potrebna je velika količine energije da bi se postigla željena temperatura, a ostavljanjem na minimalnoj temperaturi taj proces će se zaobići i uređaj će brzo i lagano postići vašu željenu temperaturu.

Dobrodošli u naš web Shop

Pozovi nas